ULTRAHANGOS FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS MENETE

ULTRAHANGOS FOGKŐELTÁVOLÍTÁS, FOGKŐLESZEDÉS

Fogaink szépsége és az egészsége szoros kapcsolatban van. Ha változik a fogak esztétikai kinézete, akkor érdemes fogorvoshoz fordulni, ugyanis ez azt jelzi, hogy a fogunknál változás állt be.

A kezeletlen lepedék majd az ebből kialakult fogkő látványa nemcsak esztétikailag zavaró, hanem komoly fogágy betegségek veszélyeit hordozza magában.

A FOGKŐ KIALAKULÁSA

A helytelen fogápolás következtében a fogakon maradó lepedék/plakk megtapad. Benne baktériumok telepednek meg, és a dentális plakk mineralizálódik – elmeszesedik. Ez a fogkő.

Fő előfordulási helye az alsó frontfogak nyelv felé eső része, valamint a felső első nagyőrlőknél, a nyálmirigyek kivezető nyílásánál. A kialakult fogkő a fogorvos vagy a dental higiénikus segítségével távolítható el speciális eszközökkel. Szaknyelven a beavatkozás neve: depurálás.

A fogkő szerkezetét tekintve kristályos, ami intenzívebben segíti a baktériumok további megtapadását. Kialakulásának folyamata egyénenként eltérő. Függ a szájhigiéniától, táplálkozástól, függőségektől, életmódtól. Ezért is javasolt félévente az ellenőrzés.

A FOGKŐ MEGELŐZÉSE

A fogkő megelőzhető! Viszont ezért tenni kell. Nem elég a napi kétszeri-háromszori alapos fogmosás.

A szánkban lévő baktériumokat nem tudjuk teljesen eltávolítani, hiszen baktériumok segítenek az táplálék lebontásában is. Ezek a baktériumok savat termelnek, ezért 26 órán belül célszerű eltávolítani a lerakódást a fogakról étkezést követően, hogy a savas hatás ne tegyen kárt a fogzománcban. Az étkezés közben kialakult ételmaradék, a baktérium, és a fehérjék plakkot alkotva rátapadnak fogainkra, és ha nem távolítjuk el időben fogkővé alakulnak. Ekkor már csak fogorvos segíthet.

TEHÁT ELŐZZÜK MEG:

naponta legalább kétszer-háromszor mossunk fogat – ehhez kisebb fejű fogkefét válasszunk
körkörös mozgású elektromos fogkefével hatékonyabb a megoldás
fluoridos fogkrémet használjunk, segít a károsodott fogzománc visszaállításában
triklozános fogkrémet válasszunk, gátolja a plakkban lévő baktériumok szaporodását
fogköz tisztítást végezzünk naponta legalább egyszer fogselyemmel vagy interdentális fogkefével. Mindkettő használata az optimális.
megfelelő étrend is hozzájárul a megelőzéshez: kevesebb cukor és keményítő, több zöldség és több vízfogyasztással
és ne dohányozzunk!

 

FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSA HÁZILAG?

Sajnos házilag nem távolítható el biztonságosan a fogkő. Olvashatunk ezzel kapcsolatban különböző házi praktikákról, de ezek nem hozzák az ígért hatást. Sőt, nagyobb kárt okozhatnak a fogzománcban és a fogínyben.

Tovább a cikkre.

ULTRAHANGOS FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS RENDELŐBEN

A fogkő eltávolítása hosszútávon védelmet nyújt a fogínynek és a fogaknak. A rendelőnkben modern eszközeinkkel, fájdalommentesen távolítjuk el a fogkövet.

AZ ULTRAHANGOS FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS MENETE

Az ultrahangos készülék  frekvenciás rezgése fájdalommentesen tünteti el a lepedéket, 
a fogkövet és a különböző lerakódásokat anélkül, hogy a fogzománc sérülne.
Az ultrahangos készülék  frekvenciás rezgése fájdalommentesen tünteti el a lepedéket, 
a fogkövet és a különböző lerakódásokat anélkül, hogy a fogzománc sérülne.
A kezelés végén polírozzuk, így a sima fogfelületen nehezebben tapad meg a plakk. Ezzel lelassítjuk a lepedék, a fogkő kialakulását.
Egy finom permettel csökkentjük a káros csírák kialakulását,
Végezetül a fertőtlenítő szájöblítés igazán kellemes komfortérzetet ad.