Fogpótlás

A rendszeres fogászati szűrés elhanyagolása, a nem megfelelő szájhigiénia, baleset, betegség következtében szükségessé válhat idővel a fogpótlás: hidak-hídpótlás illetve a műfogsor-protézis használata a szájüregben lévő fogak, csontozat függvényében. A soproni Praxis Dr. Szabó és fogorvosai mindig igyekeznek segíteni, hogy a számtalan fogpótlási lehetőség között megtalálják az Ön számára legoptimálisabb megoldást.

A FOGPÓTLÁS LEHETŐSÉGEI KÜLÖNBÖZŐ FOGHIÁNYOK ESETÉBEN

A foghiány orvoslására különböző megoldások léteznek:

rögzített fogpótlásokkivehető fogpótlás
fémmentes (cirkon) fogpótlásteljes kivehető fogpótlás
fémkerámia fogpótlásrészlegesen kivehető fogpótlás
RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK

A fix pótlásokat a páciens saját fogaira vagy implantátumokra rögzítjük. A legáltalánosabb rögzített pótlások a fogkoronák és foghidak.
FOGIMPLANTÁTUMRA RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁS

A különböző foghiányok esetén egyre több esetben az implantátumok beültetése adja a legmegfelelőbb megoldást. A szövetbarát, biokompatibilis titán implantátumokkal teljesen új dimenziók nyíltak a fogászatban.

A kivehető fogpótlás helyett fix pótlás készíthető (megfelelő számú implantátum esetén)!

FÉMKERÁMIA KORONA

A kerámiának köszönhetően a pótlás teljesen esztétikus, a fémváznak köszönhetően pedig stabil és hosszú távú megoldás.

FÉMMENTES KERÁMIA KORONA

Nagy fényáteresztő képességének köszönhetően magas esztétikai követelményeknek felel meg. Manapság a legesztétikusabb fogpótlás.

Tudjon meg többet a fogkoronákról ide kattintva.

FOGÁSZATI HÍD

A híd egy olyan fogpótlás, amely a hiányt pótló műfogakat a szomszédos maradék fogakhoz (pillérfogak) rögzíti. A kerámiával leplezett hidaknak mindig van egy fém/cirkónium váza. A vázra kerül a kerámialeplezés, így az esztétikai megjelenése kimagasló.

További információ a fogászati hidakról.

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

A kivehető fogpótlás esetében, ahogy elnevezése is mutatja, az elkészült fogművet a páciens önállóan, segítség nélkül ki tudja venni és vissza tudja helyezni. A leggyakoribb kivehető fogpótlás a protézis.
PROTÉZIS: RÉSZLEGES ÉS TELJES FOGPÓTLÁS

Teljes fogatlanság, valamint nagyon kevés számú maradékfog esetén készítjük őket.

Rögzülésük a nyálkahártya ventilhatása, a rágónyomás és a gravitáció révén valósul meg.

Kevés maradékfog esetén még kapocsfunkció is társul a rögzítéshez. Anyaga általában műanyag.

Itt olvashat többet a műfogsorokról, protézisekről.

VÉLEMÉNYEK A FOGPÓTLÁSRÓL

Az elvesztett, eltávolított fogakat minél előbb pótolni kell. Ha nem kerül sor a pótlásra, a szomszédos fogak bedőlhetnek, a meglévő fogakra nagyobb terhelés jut, a fogak elvándorolhatnak, tasakképződés illetve ízületi probléma léphet fel.


Ezt követően az állkapocscsont sorvadásnak indul. Ez utóbbi folyamat azért is nagy probléma, mert az implantátum beültetéséhez előbb csontpótlásra lesz szükség, ami komplikáltabbá teszi a kezelést.