Fogkő eltávolítása házilag – tények és tévhitek

Fogorvosi figyelmeztetés!
Kezeléseink során számos hajmeresztő történetet hallottunk arról, hogy próbálták meg pácienseink házilag eltávolítani a kialakult fogkövet. Az otthoni praktikák a legtöbb esetben teljesen hatástalannak bizonyultak, vagy komoly kárt okoztak az ínyben és a fogzománcban. A fogorvos által végzett professzionális fogkőeltávolítás az egyetlen megoldás, amely egyszerre hatékony és biztonságos. A következő házi fogkőeltávolításról szóló cikkben felsorolt házi módszereknek semmi szakmai alapjuk nincs, ezért kipróbálásukat nem javasoljuk.


Talán nincs is olyan felnőtt ember, aki ne hallott volna már a fogkőről illetve a fogkő eltávolítás fontosságáról. A fogkő kialakulásáról, megelőzéséről valamint az ultrahangos fogkőeltávolítás menetéről már írtunk korábban. Bölcsen teszi, aki ezzel a problémával fogorvoshoz fordul ahelyett, hogy otthon kísérletezgetne az ismerősöktől hallott „biztos és bevált” módszerekkel. A fogkő eltávolítása házilag ugyanis egyáltalán nem veszélytelen, a fogkő leszedési praktikák hatékonysága pedig erősen megkérdőjelezhető. Ebben a cikkben leírjuk, miért.

Miért kell a fogkövet eltávolítani?

A fogkő a hiányos, vagy helytelen fog- illetve a szájápolás következtében lerakódott lepedék, plakk megkövesedett formája. Mivel a lerakódott lepedékben baktériumok telepednek meg, azok anyagcseretermékei gyulladást okozhatnak a fog körüli szövetekben. Ha nem kezeltetjük, idővel a folyamat fogínysorvadáshoz illetve a fogaink elvesztéséhez vezethet.

Fogkő eltávolítása házilag szódabikarbónával

A legismertebb csodaszer talán a szódabikarbóna, amelyből elég a fogkefére tenni egy keveset, majd dörzsölni vele a fogat és így megszabadulhatunk a fogkőtől.
Tény, hogy a szódabikarbóna kiváló tisztító és antibakteriális hatással rendelkezik, valamint enyhíti a kellemetlen szájszagot egy időre.
Hátránya, hogy a megkeményedett fogkövet, nem képes eltávolítani. Gyakori használattal pedig kárt okozhatunk vele a fogzománcban.

Fogkő eltávolítása házilag sóval

A só a másik „ígéretes” csodaszer. Használatával bizonyos fehérítő hatás érezhető lehet, viszont a fogkövet nem szünteti meg. Sőt bizonyos tekintetben veszélyes lehet a gyakori használata, mert a fogzománcot károsíthatja.

Otthoni fogkő leszedés hidrogén-peroxiddal

A hidrogén-peroxidnak kiváló baktérium- és gombaölő hatással bír. A szájüreg fertőtlenítésére alkalmas, és a még a lágy plakkot is fellazíthatja. Viszont a megkeményedett fogkövet ez sem szünteti meg. A hidrogén-peroxid gyakori használatával sérülhetnek a szájüreg ép szövetei.
Fontos, hogy 3%-nál magasabb koncentrációt ne használjunk!

Egyszerű csodaszerfogkő ellen a narancshéj

Van aki a narancshéjra esküszik, mivel a citrusfélékben található savak segítik a plakkot feloldani. A „szakértők” azt javasolják, hogy hetente háromszor 2-3 percen át dörzsölgessük a fogköves részt a narancshéj fehér felével.

A citromlé durvamegoldás fogkő ellen

Mivel a narancshéjban kevesebb olyananyag található, ami hatékonyan feloldja a fogkövet, ezért a bátrabbakcitromlébe mártogatják a fogkefét, és azzal mosnak fogat. Erőteljes hatástvárva nem is öblítenek. Sajnos ezzel a megoldással nemcsak a fogkövet roncsolják, hanem a fogzománcot is. Akinek érzékenyek a fogai, ne próbálja ki ezt a csodaszert.

Egyéb házi praktikák

Otthoni fogkőleszedés témában javasolják még a szezámmagot, kókuszolajat, a sajtot, a rágógumit, a diót, és sorolhatnánk az emberi találékonyság különböző próbálkozásait a fogkő ellen.
Ha például szegfűszeget rágunk, túl nagy kárt nem okozhatunk sem a fogzománcban sem a fogkőben, viszont nagyon kellemes lesz a leheletünk. Érdemes kipróbálni!

Mindezek ismeretében, ha végig gondoljuk, hogy milyen kemény anyag a fogkő és mennyire sérülékeny a fogíny és a fogzománc, erősen megkérdőjelezhetőek azokat a praktikák, amelyek szerint a fogkő házilag eltávolítható.

Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy forduljon szakemberhez, ahol az ultrahangos fogkő eltávolítás fájdalommentes, kockázatmentes, kényelmes és tartós.

A fogkő kialakulásamegelőzhető vagy lassítható a felelősségteljes, körültekintő szájápolással

Alapos fogmosás minden étkezés után, különös figyelemmel a szájüreg felőli oldalaknál
Fogselyem használata fontos, kiemelten a fog közöknél
Nyelv alapos tisztítása
Szájöblítő használata zárásként. Lehetőleg azt válasszuk, amelyben van olyan hatóanyag amely megnehezíti a fogkő lerakódását. (Az összetevőkben megtalálható a cetilpiridinium-kloridot és domifen-bromidot)

A technikai megelőzésmellett említenünk kell még a fogkő kialakulását elősegítő rossz szokások csökkentését, elhagyását

dohányzás
alkoholfogyasztás
egészségtelen táplálkozás
csekély vitaminbevitel

Óvjuk fogainkat, és tanítsuk meg időben gyermekeinket is a helyes szájápolásra.