Kerámia héj

KERÁMIA HÉJ, HÉJKERÁMIA, PORCELÁN HÉJ, FOGHÉJ…

Az esztétikai fogászat nagy sikere a porcelán héj vagy más néven kerámiahéj. A médiában, a reflektorfényben élő művészek, színészek, közszereplők hófehér, tökéletes mosolyának titka ebben rejlik. Elfedi a hibákat, természetes, így magabiztosságot nyújt. A fogászati beavatkozás pedig minimális.

MI IS AZ A PORCELÁNHÉJ/HÉJKERÁMIA?

A legkevesebb foganyag elvételével jár, egy vékony kerámia héj, melyet főleg frontfogaknál használunk. Elszíneződött fogak esetében is sikerrel alkalmazható.

HOGY KERÜL A HÉJKERÁMIA A FOGRA?

1

A porcelán héj alkalmazása során először is az esztétikailag nem megfelelő, elszíneződött fogzománcot az ajak felőli oldalon a megfelelő formában lecsiszoljuk.

Ezt követően lenyomatot veszünk róla, mely alapján a fogtechnikus elkészíti a foghéjat. Kb. egy hét múlva kerül sor a rendelőben az elkészült héj felragasztására.

2

3

A várakozás időszakára sem marad takarás nélkül a fog, ideiglenes anyaggal látjuk el.

Az elkészült héjkerámia felragasztásakor kémiai kötés keletkezik a ragasztott héj és a fog között, így stabil lesz a tapadás.

4

5

Ezt követően már csak egy végleges polírozás következik a csillogó, fehér mosolyért.Amennyiben több árnyalattal fehérebb fogakat szeretne a páciens, úgy abban az esetben a porcelánhéj alkalmazása előtt javasoljuk a fogfehérítés (link a fogfehérítés oldalra) elvégzését.

Mikor javasoljuk a foghéj alkalmazását?

elszíneződött (gyökérkezelt) fogak esetébenfogzománc színének/hibáinak korrigálására
kisebb hibák eltüntetésére,ha frontfogaink közötti rések zavaróak
metsző élek lepattogzásakor, törésekorfogak formájának korrigálásakor

MIKOR NEM AJÁNLJUK?

nagymértékű foganyag veszteség esetében (ez esetben megoldást jelenthet a fémmentes korona a frontfogakra)
nagyfokú harapási rendellenesség esetében
fogcsikorgatás, fogszorítás esetében