Műfogsor, protézis

A kivehető fogpótlásra, műfogsorra akkor van szükség, ha kevés a maradék fog, illetve elhelyezkedésük nem ad lehetőséget a rögzített pótlás-híd alkalmazására.

Két protézisfajta létezik: részleges, valamint a teljes kivehető fogsor.

Részleges fogpótlás

Részleges fogpótlást akkor alkalmazunk, amikor a páciens kevés számú maradék foggal rendelkezik, és ebből kifolyólag a rágófunkció nem működik megfelelően. A meglévő saját fogak a fogpótlás stabilitását növelik, és kényelmessé teszik annak viselését.

A kombinált fogpótlás három nagyobb egységből tevődik össze: a fix részből, a kivehető részből és az elhorgonyzás eszközéből.


A pótlás fix részét a maradék fogakat egységbe foglaló, azaz sínező porcelán leplezésű fémkerámia hidak és koronák együttese adja. A sínezéssel a maradék fogazat védelme biztosítható.

A kivehető rész, az elkészült részleges fogmű, anyagát tekintve fém alaplemez és műanyag mű-íny és a műanyag fogak.

Az elhorgonyzás kapcsolatot biztosít a fix rész, azaz a híd vagy korona és a kivehető rész között. Ez megvalósítható kapcsokkal vagy úgynevezett rejtett eszközökkel. A rejtett előhorgonyzási eszközök amellett, hogy kiváló esztétikai hatást nyújtanak, stabil rögzítést is biztosítanak a meglévő fogazathoz.Rögzített, úgynevezett fixfogsor / hídprotézis

Ebben az esetben is van lehetőség a stabilabb, jobban tartó fogmű, fix fogsor elkészítésére,

amennyiben az állkapocs csontállománya lehetőséget ad az implantátumok beültetésére, sor kerülhet a kivehető fogsor rögzítésére. Az implantátummal rögzített fogpótlás előnye, hogy kismértékben sem mozog, viselése kényelmes, a harapás, rágás stabil, és nincs szájpadlás része, valamint redukált a fogsor.

Alsó-, és felső állkapcsonként 2-4 implantátum beültetése elégséges.


RÖGZÍTÉS NÉLKÜL KIVEHETŐ FOGSOR

Amennyiben nincs lehetőség implantátum behelyezésére, akkor rögzítés nélküli kivehető fogsort javasolunk, mely a mai technikának és a minőségi anyagoknak köszönhetően élethű mosolyt kölcsönöz viselőjének.

 

A kivehető fogpótlások tisztántartása elengedhetetlen a fogmű védelme, és a szájüreg alapvető szájhigiéniai állapotának megőrzése érdekében. Továbbá szükséges a fogorvossal megbeszélt kontrollvizsgálat.