Fogkorona


Sok kérdés felmerül pácienseinkben, amikor szükségessé válik a fogkorona készítése, a fogak megtartása, megóvása illetve egyéb fogászati kezelések esetében.  A döntés megkönnyítése érdekében az alábbiakban áttekintést adunk a fogkoronával kapcsolatos lehetőségekről. Kollégáimmal természetesen minden orvosi segítséget megadunk az optimális választáshoz.


Milyen korona kerüljön a fogra?
Fogkorona fajták

1

műanyag (kizárólag műanyagból készül, általában ideiglenes koronaként használjuk)

2

fémkerámia korona

3

cirkon koronaMindegyik választásnak vannak előnyei, hátrányai. Hogy Önnek melyik lesz hosszú évekre a tökéletes választás, ahhoz több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Először is fontos eldönteni, hogy a fémes vagy a fémmentes megoldást szeretné, ugyanis kardinális különbségek vannak közöttük. Ebből kiemelem a következőket:

a váz anyagának biológiai tulajdonsága, az ún. bio-kompatibilitás
A fémeket a szervezet kevésbé tolerálja, ilyenkor fontos tisztázni, hogy az alkalmazott fémösszetevőkkel nem áll-e fent valamiféle allergiás reakció
A fémmentes váz sokkal kedvezőbb biológiai tulajdonságokkal bír, kevésbé allergizálnak

FÉMKERÁMIA KORONA

A fémvázra égetett kerámia vagy porcelán fogkoronát fémkerámia fogkoronának nevezzük. A fémváz adja meg a készülő korona vagy híd stabilitását.ELŐNYÖK – HÁTRÁNYOK

A fémkerámia korona előnye, hogy jól záródó, pontos és tartós, a porcelán borítás miatt pedig a színe tökéletesen igazítható az eredeti árnyalatához.A fémkerámia fogkoronák is természetes mosolyt kölcsönöznek a páciensnek, viszont a fogkorona és az íny között idővel megjelenhet egy sötét csík, de ettől eltekintve a fémkerámia korona esztétikus megoldás.
A fémkerámia korona legtöbb esetben az őrlőzóna foghiányai esetén választott koronatípus, ugyanis a fémnek köszönhetően erős, terhelhető. Megfelelő fogápolás esetén hosszú évekig élvezhetjük.Nem utolsósorban: a fémkerámia korona ára kedvezőbb, mint a fémmentes társaié

 

CIRKON KORONA (CIRKÓNIUM KORONA)

A cirkon korona alapanyaga, a cirkónium-dioxid, egy olyan földfém oxidja, amelyet speciális eljárással lényegében homokból (cirkon homok) állítanak elő. Napjainkban a cirkónium-oxid vagy cirkon elnevezést kapta. A cirkónium-dioxid a cirkóniumnak egy olyan vegyülete, amely teljesen fémmentes, szilárdságát és színét tekintve tökéletes alapanyagul szolgál a fogpótlásra.
A cirkónium koronák a fémmentes koronák közé tartoznak, mivel csak cirkóniumot és porcelánt (kerámiát) tartalmaznak. Ezzel a koronatípussal lehet a legtermészetesebb mosolyt elérni.
Így jött létre a cirkon korona, amelynek előnyei:

nagy szilárdsággal bíregészségügyi szempontból kiemelkedő
nagyon magas az olvadáspontjafémallergia esetén is alkalmazható
kémiailag roppant ellenállóteljes mértékben hasonlít a természetes fogakhoz
nagymértékű törési ellenállást tanúsít A cirkon korona a teljes kerámia koronával szemben sokkal nagyobb hajlítószilárdsággal bír.

Fogkorona élettartama

Felmérések alapján a fémkerámia-korona és a cirkónium korona élettartama 8-12 év, mely nagymértékben függ a páciensek fogápolásától. 
Minél jobb a szájhigiénia, annál tovább bírja a korona is!